GDPR – zasebnost, uporaba, piškotki

|GDPR – zasebnost, uporaba, piškotki
GDPR – zasebnost, uporaba, piškotki2018-10-27T11:43:44+00:00

GDPR – pogoji uporabe, varovanje osebnih podatkov, piškotki

Uvod

S Pravilnikom o zasebnosti boste pridobili več informacij o tem, kako zbiramo in obdelujemo vaše osebne podatke z uporabo naše spletnih strani https://izi2splet.si.

Kdo smo

Spletna stran https://izi2splet.si je v lasti Tanja Kosec. Lastnica spletne strani se zavezuje k spoštovanju vaše pravice do zasebnosti in varstva osebnih podatkov v skladu z:

  • Uredbo EU 2016/697 – Splošna uredba o varstvu podatkov ali GDPR
  • Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1, Ur. l. RS, št. 94/07).

Ob prvem obisku lahko sprejmete ali zavrnete piškotke, s pomočjo katerih se nalagajo vaši podatki na brskalniku. Če se strinjate z uporabo, potrjujete, da ste prebrali Pravilnik o zasebnosti tega spletnega mesta in dajete soglasje k zbiranju in uporabi osebnih podatkov.

Za vsa vprašanja oziroma zahteve o posredovanju ali brisanju vaših podatkov se lahko obrnete na skrbnika [email protected].

Katere osebne podatke zbiramo:

OSEBNI PODATKI

  • Ime / Priimek
  • E-naslov
  • Drugi kontaktni podatki (če so navedeni)

NEOSEBNI PODATKI

  • Anonimni podatki
  • IP naslov

Spletni obrazci

Vaše podatke zbiramo preko spletnih obrazcev v primeru:

  • prijave na naše novice,
  • komentiranja, 
  • kontaktnega obrazca, ki služi za lažjo komunikacijo med spletnim mestom in obiskovalcem
  • spletnega nakupa, kar služi za obdelavo nakupa in odpravo paketa

Ko preko naše spletne strani oddate podatke, zahtevane v spletnem obrazcu, jih zbiramo skupaj z IP naslovom obiskovalca in uporabniškim nizom z brskalnika za pomoč pri odkrivanju neželene pošte. Vaši podatki se shranijo v piškotkih na vašem brskalniku, kar vam omogoča olajšano izpolnjevanje pri naslenji prijavi / komentarju / nakupu… Več o piškotkih in njohovem trajanju preberite v odstavku Piškotki.

Mediji

Če nalagate slike na spletno mesto, se morate izogibati nalaganju slik z vgrajenimi lokacijskimi podatki (EXIF GPS). Obiskovalci spletnega mesta lahko prenesejo in pridobivajo vse podatke o lokaciji iz slik na spletni strani.

Vdelana vsebina z drugih spletnih mest

Članki na tej spletni strani lahko vsebujejo vdelane vsebine (npr. videoposnetke, slike, članke itd.). Vdelana vsebina z drugih spletnih mest se obnaša na enak način, kot če bi obiskovalec obiskal drugo spletno mesto.

Ta spletna mesta lahko zbirajo podatke o vas, uporabljajo piškotke, vdelajo dodatno sledenje tretji osebi in nadzirajo vašo interakcijo s to vdelano vsebino, vključno s sledenjem interakcije z vdelano vsebino, če imate račun in ste prijavljeni na to spletno mesto (npr. Socialna omrežja: Facebook, Instagram itd).

Pogodbena obdelava osebnih podatkov

Kot posameznik ste seznanjeni in soglašate, da lahko spletni skrbnik posamezna opravila v zvezi z vašimi podatki zaupa drugim osebam (pogodbenim obdelovalcem). Pogodbeni obdelovalci lahko zaupane podatke obdelujejo izključno v imenu ponudnika, v mejah ponudnikovega pooblastila (v pisni pogodbi oziroma drugem pravnem aktu) in skladno z nameni, ki so opredeljeni v tej politiki zasebnosti.

Pogodbeni obdelovalci, s katerimi sodeluje spletni skrbnik so: računovodski servis, odvetniške pisarne in drugi ponudniki pravnega svetovanja, ponudniki obdelave podatkov in analitike, vzdrževalci IT sistemov, ponudniki pošiljanja e-poštnih sporočil, ponudniki plačilnih sistemov, kot so Adyen, PayPal, PayU, Klarna, Sofort, Multibanco, dotPay in drugi, ponudniki sistemov za upravljanje odnosov s strankami (CRM), Google (samo identifikacijski podatek o piškotku/cookie) za namene remarketinga, Facebook (samo identifikacijski podatek o piškotku/cookie) za namene remarketinga, e-poštni naslov za prikazovanje oglasov v programu Facebook Custom Audiences).

Spletni skrbnik ali njegovi pogodbeni obdelovalci osebnih podatkov ne bo posredoval vaših osebnih podatkov tretjim nepooblaščenim osebam.

Hramba osebnih podatkov

Spletni skrbnik bo hranil vaše osebne podatke le toliko časa, dokler bo to potrebno za uresničitev namena, zaradi katerega so bili osebni podatki zbrani in nadalje obdelovani. 

Če pustite komentar, se komentar in njegovi metapodatki ohranijo za nedoločen čas. To je zato, da lahko samodejno prepoznamo in odobravamo nadaljnje komentarje, namesto da jih zadržimo v čakalni vrsti.

Za uporabnike, ki se prijavijo na naši spletni strani, shranjujemo tudi osebne podatke, ki jih najdejo v svojem uporabniškem profilu, v katerega lahko kadar koli vstopijo, si ogledajo, uredijo ali izbrišejo svoje osebne podatke. Skrbniki spletnih mest si prav tako lahko ogledajo te podatke.

Svoboda izbire

Informacije, ki jih o sebi posredujete, nadzorujete vi. Če se odločite, da vaših podatkov spletnemu skrbniku ne boste posredovali, potem do nekaterih mest oziroma funkcij na spletni strani ne boste mogli dostopati.

Avtomatično beleženje informacij (neosebni podatki) za namen statistike

Ta spletna stran preko Google Analytics zbira anonimne, neosebne informacije vseh obiskovalcev naše spletne strani, zabeleži, katere izmed naših podstrani so najbolj obiskane, s katerega IP naslova podatki, število obiskov, povprečen čas obiska in še nekaj drugih podatkov. Ker se po novi zakonodaji GDRP šteje sledenje obiskovalcem spletne strani kot posredovanje osebnih podatkov, vas prosimo da omogočite to možnost, saj nam tako pomagate pri zbiranju analitičnih podatkov za preučevanje učinkovitosti spletnega mesta. Na ta način lahko izboljšujemo spletno stran. Vedno lahko panastavite nastavitve.

Varnost

Spletni skrbnik si močno prizadeva za zagotovitev varnosti osebnih podatkov. Vaši podatki so ves čas zaščiteni pred izgubo, uničenjem, ponarejanjem, manipuliranjem in neavtoriziranim dostopom ali neavtoriziranim odkritjem.

 Privolitev mladoletne osebe v zvezi s storitvami informacijske družbe

Mladoletne osebe do 16 let ne smejo posredovati osebnih podatkov na spletne strani brez dovoljenja (privolitve ali odobritve) nosilca starševske odgovornosti za otroka (enega od staršev ali skrbnikov).

Pravice posameznika glede obdelave podatkov

Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi z našo politiko varovanja osebnih podatkov ali obdelavo vaših osebnih podatkov, se lahko brez zadržkov obrnete na nas: [email protected].

Kot uporabnik našega spletnega mesta ste seznanjeni z dejstvom, da imate v skladu z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov ter Splošno Uredbo GDPR sledeče pravice:

  • zahtevate potrditev, ali se podatki v zvezi z vami obdelujejo ali neter izpis iz zbirke osebnih podatkov, ki se nanašajo na vas
  • zahtevate informacijo o namenu obdelave in vrsti osebnih podatkov, ki se obdelujejo, ter vsa potrebna pojasnila v zvezi s tem;
  • vedno lahko zahtevate popravek osebnih podatkov
  • imate dostop do osebnega profila, kjer urejate osebne podatke
  • zahtevate, da se obdelava vaših osebnih podatkov omeji v primeru:
    • če oporekate točnosti podatkov (obdelava se omeji za obdobje, ki nam omogoča preveriti točnost osebnih podatkov);
    • če je obdelava nezakonita in vi pa nasprotujete izbrisu vaših osebnih podatkov ter namesto tega zahtevate omejitev njihove uporabe;
    • kot upravljavec osebnih podatkov ne potrebujemo več za dogovorjene namene obdelave, temveč jih vi, potrebujete za uveljavljanje, izvajanje ali obrambo pravnih zahtevkov;
    • v primeru, da vložite ugovor v zvezi z obdelavo, dokler se ne preveri, ali zakoniti razlogi upravljavca prevladajo nad vašimi razlogi;
  • zahtevate izbris osebnih podatkov,ob pogoju, da ni zakonitih razlogov za
    • njihovo nadaljnjo hrambo oz. obdelavo, kadar velja eden od naslednjih razlogov (razen zakonskih izjem):
    • vaši osebni podatki niso več potrebni za namene, za katere so bili zbrani ali kako drugače obdelani;
    • prekličete privolitev, na podlagi katere poteka obdelava in kadar za obdelavo ne obstaja nobena druga pravna podlaga;
    • ugovarjate obdelavi, pod pogojem, da za obdelavo ne obstajajo nobeni prevladujoči zakoniti razlogi, ali pa (kadarkoli) ugovarjate obdelavi kadar se osebni podatki obdelujejo za namene neposrednega trženja;
    • vaši osebni podatki so bili obdelani nezakonito;
    • vaše osebne podatke je treba izbrisati za izpolnitev pravne obveznosti v skladu s pravom RS;
    • vaši osebni podatki so bili zbrani v zvezi s točno določeno ponudbo.
  • da steseznanjeni z rokom hrambe vaših osebnih podatkov; 
  • da se zavedate, da imate pravico do pravnega sredstva – vložitve pritožbe;
  • da imate pravico do prenosljivosti osebnih podatkov (velja samo za osebne podatke, ki so obdelani avtomatizirano).

Obvestilo nadzornemu organu o kršitvi varstva osebnih podatkov

V primeru kršitve varstva osebnih podatkov je spletni skrbnik o tem dolžan obvestiti pristojni nadzorni organ, razen kadar je verjetno, da s kršitvijo niso bile ogrožene pravice in svoboščine posameznikov.

Piškotki

Naša spletna stran https://izi2splet.si uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo na vaš računalnik ob obisku našega spletnega mesta. Spletna stran tako omogoča olajšano uporabo funkcij, saj s pomočjo shranjenih piškotkov prepozna vaš računalnik in vam omogoči enostavnejšo uporabo naših storitev. Uporabljamo piškotke, ki nam predstavijo koliko uporabnikov obišče našo spletno stran in kako pogosto, podajo pa nam tudi informacijo katere ponudbe so za vas zanimive, na podlagi povratnih informacij, pa lahko ponudbo približamo vašim željam in potrebam.

Shranjevanje piškotkov je v domeni izbranega brskalnika, ki ga uporabljate na računalniku,  tako, da lahko sami shranjene piškotke po želji omejite ali izbrišete ali onemogočite s svojega računalnika.

Zakaj so piškotki potrebni?

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko naši spletni strani v pomoč pri izvajanju prijaznejše ponudbe za vas. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Z uporabo piškotkov je posledično brskanje po našem spletnem mestu hitrejše in enostavnejše.

Piškotki, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, omogočajo delovanje naše spletne strani, spremljajo statistiko obiska ter nam pomagajo razumeti katere izmed naših ponudb so za vas najzanimivejše.

Obveščamo vas, da piškotki ne zbirajo vaših osebnih podatkov niti niso nosilci virusov oz. ne morejo poškodovati vaših naprav.

Vrste piškotkov in uporaba na naši spletni strani 

Začasni ali sejni piškotki (session cookies) »živijo« od trenutka, ko odprete brskalnik, pa do trenutka, ko zaključite sejo in zaprete brskalnik. Odstranjeni so iz računalnika, ko zaprete vaš brskalnik. Spletna stran jih uporablja za shranjevanje začasnih informacij, npr. naročilo izbranega izleta/potovanja, prav tako pomagajo izboljšati delovanje in uporabnost naše spletne strani.

Trajni ali shranjeni piškotki (persistent cookies) ostanejo shranjeni, tudi po zaključku seje, v računalniku pa ostanejo cca. 6 mesecev. Spletna stran jih uporablja npr. za analiziranje obiskov na našem spletnem mestu, da lahko našo ponudbo še bolj izboljšamo.

Analitični piškotki Google Analytics: se uporabljajo za zbiranje informacij o tem, kako uporabljate našo spletno stran, sporočajo pa nam tudi število obiskovalcev na našem spletnem mestu. Te informacije, ki se zbirajo v anonimni obliki, so nam v pomoč pri izboljšavah uporabniškega vidika spletne strani. Nekateri se uporabljajo zgolj za trajanje seje in se zbrišejo takoj po prenehanju, drugi pa se ohranijo tudi do 2 let, kot sledi iz spodnje tabele.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Ime piškotkaTrajanjeOpis
1P_JAR1 mesecgoogle
NID6 mesecevgoogle
PH_HPXY_CHECKDo konca sejeCMS sistem, ohranjanje seje uporabnika
pll_language1 letoPiškotek s katerim si zapomnimo izbrani jezik strani
__unam9 mesecevrešitev za deljenje vsebin ShareThis
__sharethis_cookie_test__Do konca sejerešitev za deljenje vsebin ShareThis
__stid1 letorešitev za deljenje vsebin ShareThis
__uset1 danrešitev za deljenje vsebin ShareThis

 

Google Analytics

Ime piškotkaTrajanjeOpis
_ga2 letiStatistika ogledov spletne strani
_gat10 minutZa uravnavanje števila poslanih zahtevkov Google Analytics.
_gid24 urZa razlikovanje med uporabniki.
_utmx2 letiAnalitika spletne strani
_utmxx2 letiAnalitika spletne strani
fr1 mesecDelovanje Facebook vtičnika

 

Podatkov, zbranih s pomočjo lastnih piškotkov ne posredujemo tretjim osebam.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se lahko sami odločate. Piškotke lahko vedno v celoti / delno sprejmete ali zavrnete, odstranite oz. jih onemogočite.

Navodila za upravljanje piškotkov:

Google Chrome

  1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
  2. Kliknite »Prikaži dodatne nastavitve«, se pomaknite do razdelka »Zasebnost« in kliknite gumb »Nastavitve vsebine«.
  3. Izberite »Dovoli nastavljanje lokalnih podatkov«.

Microsoft Internet Explorer 6.0, 7.0, 8.0, 9.0

  1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Internetne možnosti«, nato kliknite zavihek »Zasebnost«.
  2. Preverite, da je raven vaše zasebnosti nastavljena na srednjo ali manj, kar bo omogočilo uporabo piškotkov v vašem brskalniku.
  3. Nastavitev nad srednjo ravnijo bo onemogočila uporabo piškotkov.

Mozilla Firefox

  1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Možnosti«. >
  2. Nato izberite ikono »Zasebnost«. >
  3. Kliknite »Piškotki« in izberite možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«.

Safari

  1. Kliknite ikono zobnika na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
  2.  Kliknite »Zasebnost«, nato označite možnost »Onemogoči uporabo piškotkov tretjih oseb in oglaševalnih piškotkov«.
  3. Kliknite »Shrani«.

Kako upravljati piškotke na računalniku Mac

Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

Microsoft Internet Explorer 5.0 on OSX

  1. Kliknite »Explorer« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
  2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Prejete datoteke«.
  3. Izberite možnost »Nikoli ne vprašaj«.

Safari on OSX

  1. Kliknite »Safari« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
  2. Kliknite »Zasebnost« in nato »Omogoči uporabo piškotkov«.
  3.  Izberite »Samo na obiskanih straneh«.

Mozilla and Netscape on OSX

  1. Kliknite »Mozilla« ali »Netscape« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
  2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Zasebnost in varnost«.
  3.  Izberite »Dovoli piškotke samo za izvorno spletno stran«.

Opera

  1. Kliknite »Meni« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
  2.  Nato izberite »Možnosti« in zavihek »Napredno«.
  3.  Izberite možnost »Omogoči uporabo piškotkov«.

Posodobljeno: 21. maja 2018