Izdelava spletnih strani WordPress

Izdelava spletnih strani WordPress – korak po korak navodila za začetnike

Danes se vse več podjetij ali privatnih oseb odloči za spletno stran, bodisi da je to le enostavna, predstavitvena ali zahtevnejša spletna stran, spletna trgovina, blog, članska spletna stran ali celo celovit spletni portal. Glede na individualne potrebe vam spletno mesto prilagodimo točno vašim potrebami in željam.

Izdelava spletnih strani WordPress

z odprtokodnim sistemom je izjemno priljubljena v svetu, saj s pomočjo dodatkov, ki jih WordPress ponuja (tako imenovanimi vtičniki ali plugins), lahko postavite spletno mesto po meri z vsemi dodatki za vaše potrebe. To je lahko blog stran, vgradite dodatke za e-marketing, oblikujete forum stran, članske strani, izdelate spletno trgovino z vsemi pripomočki za plačevanje in še mnogo več.

32% spletnih strani je danes izdelanih na WordPress sistemu, izmed vseh CMS sistemov (Content Management System – sistem za urejanje vsebin) pa WordPress  pokriva že 60% delež. Izdelava spletnih strani WordPress je torej izredno popularna in med 100 najboljših spletnih mest na svetu je 14,7% izdelanih v WordPressu. Torej, če razmišljate o novi spletni strani, potem je izdelava spletnih strani v WordPress-u vsekakor prva izbira.

Ali lahko sam izdelam spletno stran v WordPressu?

Zadeve se lahko lotite celo sami, če imate le nekaj računalniškega znanja in predvsem časa ter volje, vam bo to dokaj hitro uspelo. Na tej točki je dobro opozoriti na nekaj pasti, s katerimi se boste kot začetnik srečali. Najenostavneje je članek napisati in ga objaviti, da pa je to vse dobro oblikovno in tehnično podprto, pa je že naprednješi korak. O oblikovanju spletnih strani je precej govora, vizualna podoba je zagotovo pomembna, ni pa edina. Tako je to izdelava spletnih strani WordPress celovit postopek, od oblikovanja, vsebinske prilagoditve, SEO optimizacije, hitrosti nalaganja spletnih strani, do celo poznavanja Javascript, HTML, CSS, php za boljše nastavitve in prilagoditve.

Ampak, da vas ne prestrašim že takoj na začetku. Zmorete sami, če pa ne, pa kontaktirajte nas in pomagali vam bomo.

Korak 1 – Izdelava spletnih strani WordPress – OSNOVE

Najprej nekaj čistih osnov o WordPressu. WordPress je brezplačni odprtokodni sistem za urejanje vsebin in lahko uporabite eno izmed dveh opcij:

WordPress.org – 100% brezplačna platforma, potrebujete le domeno in gostovanje in lahko prične te z delom. O nastavitvah več preberite spodaj.

WordPress.com – je storitev gostovanja, ki jo pogosto zamenjamo z WordPress.org programsko opremo. Izbirate lahko izmed več plani gostovanja. Brezplačna opcija je zelo omejena in je ne priporočamo. Sicer pa se cena giblje od 4€ pa do 25€ mesečno za eno stran, seveda glede na potrebe.

Priporočilo: zakupite domeno in gostovanje, kar vas lahko pride veliko ceneje, še zlasti če želite imeti več spletnih strani.

Zakup domene vas bo stal cca 15€ (cene so odvisne od ponudnika, dobro je prebrati drobni tisk, za nekatere domene lahko narastejo cene na več 100 eurov). V Sloveniji vsekakor priporočamo Neoserv, močni so tudi Domovanje, Domenca, Hostko in mnogi drugi.

Gostujete lahko na strežnikih po vsem svetu, a če je vaša spletna stran namenjena slovenskemu uporabniku, priporočamo, da izberete tudi slovenskega ponudnika gostovanja.

Korak 2 – Izdelava spletnih strani WordPress – ZAKUP DOMENE IN GOSTOVANJA

Zgoraj smo vam nanizali nekaj ponudnikov za zakup domene in gostovanja, morda si boste vzeli čas in sami primerjali cene, a glede kakovosti sem sama bila najbolj zadovoljna z  Neoservom in Domovanjem. Pomembni sta podpora strankam, hitro reševanje problemov, dobre zaščite prd vdori, hitrost strežnikov itd.

Običajno kupimo domeno kar pri tistem ponudniku, kjer bomo gostovali. Ni pa nujno. Pri nakupu naslednjih domen lahko izberete tudi cenejše ponudnike, cene se lahko razlikujejo tudo do 10€ na letni osnovi, kar seveda ni veliko, a če posedujete veliko domen, potem je lahko ta strošek kar velik.

Ko ste enkrat opravili s korakom 2, potem sledi postopek namestitve WordPressa. Ob nakupu boste od ponudnika dobili vse prijavne podatke, tako se lahko vpišete v cPanel vašega gostovanja in od tam urejate mnoge nastavitve.

Korak 3 – Izdelava spletnih strani WordPress – POSTOPEK NAMESTITVE WORDPRESSA

Izdelava spletnih strani WordPress EN KLIK

Med drugim v cPanelu zelo enostavno z enim klikom namestite WordPress (WP) in že zelo hitro lahko pričnete z izdelavo spletne strani.

 1. Če imate domeno in gostovanje pri istem ponudniku, je to za začetek najlažje.
 2. V kolikor pa ste domeno zakupili drugje kot gostujete, potem na cPanelu pojdite skozi postopek dodajanja domene (Addon Domain). Ko dodate domeno, nujno ne pozabite spremeniti DNS naslovov te domene, saj se vam sicer ne bo prikazovala.
 3. Ob postopku dadajnja domene se ustvari mapca z imenom domene, kamor boste kasneje naložili svojo WP stran.

cPanel

Preprosto kliknite na logotip WordPress in postopek namestitve se prične avtomatično. Bodite pazljivi pri izpolnjevanju podatkov, zapišite si uporabniško ime in geslo (NUJNO NAJ BOSTA OBE UNIKATNI, GESLO ŠE POSEBAJ MOČNO, KAR JE DOBRO ZARADI VDOROV NA STRANI – TO JE PRVI KORAK PRI ZAŠČITI PRED HEKERJI).

Sistem vam sporoči, da ste namestili WordPress, v vmesnem koraku lahko izberete tudi brezplačno tematsko predlogo, s pomočjo katetre boste lažje oblikovali svojo stran. Seveda so tiste kupljive boljše, imajo več nastavitev in napredne urejevalnike besedil, slik in drugega. Lahko si pomagate tudi z dodanimi vtičniki, da bo vaša splena stran videti lepša, a ne pozabite, da vsak naložen vtičnik vpčiva na hitrost nalaganja strani, zato le previdno z njimi.

Izdelava spletnih strani WordPress ROČNO

Postopek lahko opravite tudi ročno (včasih je to potrebno zaradi različnih razlogov). Nekateri strokovnjaki celo menijo, da je ta metoda boljša, saj je namestitev “bolj čista”.

Namestitev je možna direktno preko cPanela ali s pomočjo FTP urejevalnika (npr. FileZilla ali Adobe Dreamweaver).

Postopek nalaganja WordPressa je naslednji:
 1. Najprej iz www.sl.wordpress.org prenesite zip datoteko najnovejše slovenske verzije WordPressa.
 2.  Prijavite se v nadzorno ploščo cPanel, kjer gostujete
 3. Pojdite na File Manager (Upravitelj datotek) oziroma vstopajte preko FTP-ja
 4. V mapco /public_html/  se naloži prenešena zip WordPress datoteka
 5. s pomočjo Upload (Naloži) – levo zgoraj naložite zipano datoteko
 6. Datoteko razpakirajte in potem celotno vsebino datoteke prenesete v isto mapco,
 7. zip datoteko pobrišite
Ročno nalaganje WordPressa
Kreirate MySQL bazo za domeno (lahko je tudi dodana domena, če ste jo dodali)
 1. Pojdite v nadzorno cPanel ploščo – Databases (Podatkovne baze)
 2. Kliknete MySQL Databases
 3. New database: vtipkate ime, ki ga želite, in Create database (podatkovno bazo)
 4. Ko je baza ustvarjena, greste nazaj na prejšnjo stran
 5. Kreirate novega uporabnika, ki ga boste povezali z bazo podatkov (ime je lahko enako)
 6. Vpišete user name (uporabniško ime) in geslo, ki si ga zapomnite, prepišite in shranite, saj ga boste potrebovali kasneje
 7. Na koncu še povežite uporabnika z podatkovno bazo: Add User To Database (Dodaj uporabnika podatkovni bazi), ter določite vse privilegije (ALL PRIVILEGES)
 8. tako imate pripravljeno vse, da namestite WP

Podatkovna baza

Ko je enkrat WP prenesen na strežnik in ste ustvarili bazo podatkov, sledite naslednjim korakom:
 1. Odprete svojo spletno stran: npr.: www.domena.com in konfigurirate povezavo za WP: Create a Configuration File
 2. Vpišete potrebne podatke, ki ste si jih zabeležili ob kreaciji baze podatkov, MySQL (glejte sliko spodaj):
  1. Database Name – Ime baze podatkov: (imedomene_imedatabaze)
  2. User Name – Uporabniško ime (imedomene_upime)
  3. Password – Geslo (ga sam izbereš)
  4. Database Host: Localhost
  5. Table Prefix: lahko pustite wp_ ali pa spremenite ime, če boste na eni bazi podatkov imeli več WP namestitev (več različnih blogov / običajno dodam tri črke za boljšo prepoznavnost)

Zaženi namestitev WordPressa

Bodite pazljivi pri vnašanju podatkov v okenčka na sliki 3 (glejte tč.6 prejšnjega odstavka). S klikom na gumb SUBMIT nadaljujete s procesom nameščanja WordPressa. Pri naslednjem koraku (slika 4) se pojavi okence z gumbom RUN THE INSTALL (ZAŽENI NAMESTITEV).

Ko je proces končan, sledite nadaljnjim navodilom.
 1. izpolnite ime spletne strani, kar lahko tudi kasneje spreminjate
 2. vpišite unikatno uporabniško ime, to je pomembno zaradi varnosti
 3. GESLO naj bo zares močno, tako zmanjšate možnost hekerskih napadov
 4. dodate svoj e-naslov in v svoj poštni nabiralnik boste dobili obvestilo o uspešni namestitvi WordPressa
 5. Zadje obvestilo je Success! – uspešnoste namestili WordPress.

Postopek ročne namestitve je sicer nekoliko bolj zapleten, vendar je dobro poznati tudi to možnost. Sedaj lahko pričnete z delom na spletni strani. Čaka vas kreativno, a časovno kar zahtevno delo. Vaša spletna stran na izbrano domeno se sedaj prikaže v povsem okrnjeni obliki.

WordPress spletna stran

 

Delo v nadzorni plošči

Sedaj boste začeli z delom v nadzorni plošči. Najprej se prijavite predko naslova https://imevasedomene.com/wp-admin/, tako da domenskemu naslovu dodate /wp-admin/ in sistem vas preusmeri v vašo NADZORNO PLOŠČO, kjer vse urejate.

 

WordPress nadzorna pološča

Začnite z osnovnimi nastavitvami, nadaljujte z oblikovanjem (barve, fonti, tematska predloga…), nato začnite vstavljat besedila.

Še enkrat poudarjam, da je poleg vseh zgoraj naštetih nalog zelo pomembna kvalitetna vsebina, tehnično znanje glede varnosti, hitrosti nalaganja strani in predvsem SEO optimizacije. Slednje je precej zahteven proces, če ne poznaš pravil, lahko narediš več napak. Dejstvo je, da lahko Google hitro kaznuje spletno stran in se je te kazni zelo težko znebiti. Priporočam, da za SEO najamete strokovnjaka, saj z napačnim pristopom lahko spletni strani naredite več škode kot koristi.

Seveda pa lahko prepustite delo postavitve spletne strani strokovnemu delu v celoti. Menim, da je celoten proces celovit, od načrtovanja, analize, do nadalje postavitve, izdelave in oblikovanja spletne strani, pa vse tja do tehnične podpore, optimizacije…

 

[fusion_button link=”https://izi2splet.si/cenik-izdelave-spletnih-strani/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”center” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Poglejte ponudbo in izberite usluge po lastni meri[/fusion_button]

Če vam je članek všeč in ste prebrali kaj koristnega, potem bomo zelo veseli, če boste to vsebino delili z vašimi prijatelji in nas spremljali na Facebook strani.

Komentirajte

Prijavite se na novičke

To spletno mesto je zaščiteno z reCAPTCHA, veljajo pa Googlov pravilnik o zasebnosti in pogoji storitve!