Photoshop Pattern – dodajanje vodnega žiga v sliko

Photoshop – dodajanje avtorskih pravic v sliko – z metodo vodni žig z vzorcem (Pattern)

V tem vodiču boste našli navodila, kako dodati vodni žig z avtorskimi pravicami na sliko s pomočjo Photoshop CS6 in CC (Creative Cloud) z metodo vzorca (Pattern). Če pošiljate avtorske slike po elektronski pošti ali jih nalagate na spletno stran, potem je smiselno dodati komaj viden vodni žig za zaščito.

Original slika, ki jo bom uporabila za naš primer vaje:

 

Tako bo videti obdelana slika z informacijami o avtorskih pravicah z dodatkom prosojnega vodnega žiga.

 

Postopek kako dodamo vodni žig z metodo vzorca

1. korak: V Photoshopu ustvarite nov dokument. Pojdite v meni File (Datoteka) v zgornji menijski vrstici in izberite New.

Odpre se pogovorno okno, kjer nastavite širino novega dokumenta na 800 slikovnih pik in višino na 600. Ker ta vzorec vodnega žiga ustvarjajemo predvsem za slike, ki bodo prikazane na računalniškem zaslonu in ne v tisku, ni potrebno skrbeti glede vrednosti ločljivosti.


2 korak: Kliknite OK, pogovorno okno se bo zaprlo, na zaslonu pa se pojavi nov prazen dokument z belim ozadjem. Ozadje je potrebno spremeniti v transparentno. To naredimo tako, da na lajerju desno kliknemo na oko, kar odstrani ozadje.


3. korak: V levi stranski vrstici izberite orodje za pisanje (Type Tool).


4. korak: Izberite pisavo, velikost (recimo 30 – 36pt), lahko pa vstavite tudi logotip. Jaz raje izberem logo in ga kasneje namestim v kakšen vogal slike ali pa počez. V dokument vstavite že izdelan logotip, tako da kliknete na File >> Place Linked. Izberite logo in ga vstavite v dokument. Lahko pa le napišite ime za avtorske pravice z znakom za Copywrite ©.

      


5. korak: Nato, spremenimo besedilo z ukazom Photoshop’s Free Transform tako da greste v Edit na vrhu zaslona in izberite Free Transform. Ali pa pritisnite Ctrl + T (Win) / Command + T (Mac) za bližnjico na tipkovnici. S tem ukazom lahko obračate napis ali znak, ga povečate, zmanjšate …

6. korak: Obrežemo obdajajoče prosojno področje z ukazom Image >> Trim. Avtomatično se obreže transparentno ozadje.

  


7. korak: Določite besedilo ali logotip kot vzorec. Pojdite v meni Edit na vrhu zaslona in izberite Define Pattern in ga shranite z ustreznim imenom.


8. korak: Odprite sliko, kateri želite dodati podatke o avtorskih pravicah. Dodajte no lajer. Spodaj desno na zaslonu izberite ikono kot jo vidite na sliki. Lahko greste tudi v Layer >> New >> Layer.


Korak 9:  Napolnite lajer z vzorcem avtorskih pravic, ki ste ga pravkar kreirali. Pojdite v meni Edit na vrhu zaslona in izberite Fill.

       

Kliknite OK, da zaprete pogovorno okno Fill. Photoshop bo zapolnil sliko z vzorcem avtorskih pravic. Slika bo videti polna svetlih napisov, ki jih v naslednjem koraku potemnimo.


10. korak: Nastavite Blend Mode iz Normalne v Overlay ali Soft Light in po potrebi zmanjšajte Opacity, tako dobite watermark bolj zabrisan.

KONČNI IZDELEK:

Upamo, da ste dobili koristne informacije, če vam je všeč, nas všečkajte na Facebook strani in podelite ta članek na družbenih omrežjih. Hvala.

Lahko nas najamete za izdelavo spletnih strani, preoblikovanje, grafične rešitve, tekstopisje, izdelavo logotipa in še mnogo več.

[fusion_button link=”https://izi2splet.si/kalkulator/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”center” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Poglej ponudbo in izberi usluge po lastni meri[/fusion_button]

Če vam je članek všeč in ste prebrali kaj koristnega, potem bomo zelo veseli, če boste to vsebino delili z vašimi prijatelji in nas spremljali na Facebook strani.

Komentirajte

Prijavite se na novičke

To spletno mesto je zaščiteno z reCAPTCHA, veljajo pa Googlov pravilnik o zasebnosti in pogoji storitve!